GÖZ KAPAĞI CERRAHİSİ
Göz Estetiği
Oküloplasti ve orbita cerrahisi göz kapakları, gözyaşı yolları ve göz çukuru hastalıklarıyla ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Göz torbalarının alınmasından protez göz yapımına, göz içi tümör ameliyatlarından botoksa, badem göz, şalazyon, plexr ve troid göz hastalığı gibi tüm göz çevresi hastalıklarının tedavisi ve estetik cerrahi uygulamaları oküloplasti ve orbita cerrahisi ile gerçekleştirilmektedir.
Göz kapağı vücuttaki diğer dokulardan çok daha hassas bir bölgedir. Göz kapağı cildi vücudun en ince cilt bölgesidir. Oküloplasti ve orbita cerrahisinde cerrahi girişimlerin tümünde sağlam dokuların zarar görmemesi ve sadece gerekli yere müdahalenin yapılması çok önemlidir.
Göz Kapağı Cerrahisi - Blefaroplasti
Göz kapağı cerrahisi (blefaroplasti) alt ve üst göz kapaklarındaki fazla yağ, kas ve deri dokusunun çıkarılmasıyla bu dokulara destek olan göz çevresi bölümlerinin gerginleştirilmesi işlemidir. Bu cerrahi uygulama ile sarkmış, içe veya dışa dönmüş üst ve alt göz kapakları, fazla yağ toplanmasına bağlı torbalanmalar ve göz çevresi kırışıklıkları düzeltilir.
Gözaltı Torbaları Nasıl Tedavi Edilir?
Gözaltı torbalarının oluşumunda en önemli sebep genetik, yani kalıtımdır. İkinci sebep troid hastalığıdır. Göz altı torbaları kişiye olduğundan daha yaşlı ve yorgun bir görünüm verir. Fazla yağ dokularının alınması ya da yerlerinin değiştirilmesiyle tedavi edilir. Operasyonlar lokal anestezi altında yapılabilir ve etkileri uzun süre devam eder. Alt göz kapağına yapılan müdahaleler çoğunlukla cildi kesmeye gerek olmaksızın kapak içinden uygulanabilir. Böylelikle operasyon sonrası iz kalma ya da kapakta şekil bozukluğu olma sorunundan kaçınılmış olur.
Kaş Kaldırma Operasyonu Nedir?
Hastalarda kapak fazlalığı yanında kaş düşüklüğü de olabilir. Genelde yaşa bağlı ya da genetik olarak, kaş dış tarafları yer çekimine bağlı olarak aşağı doğru düşebilir. Bu düşme, kapak üzerine yük bindirerek kapakta cilt fazlalığı yaratır ve estetik görünümü bozar. İnternal browpeksi’de blefaroplasti dediğimiz teknikteki gibi kapak çizgisinden kesi yapılır. Özellikle kaşın 1/3 oranındaki dış kısmının düşüklüğünde etkilidir. Kaş üzerinde iz bırakmayan bir yöntemdir.
Pitozis - Göz Kapağı Düşüklüğü
Çeşitli nedenlere bağlı olarak doğuştan var olan veya sonradan gelişen, göz kapağının gözün renkli kısmını bir milimetreden daha fazla bir uzunlukta örtecek şekilde düşük olması şeklinde görülen bir göz problemidir. Göz kapağı düşüklüğü olan hastalar sadece estetik açıdan değil aynı zamanda görme alanında daralma gibi problemlere de yol açacağı için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Çocuklarda ise göz kapak düşüklüğü göz tembelliğine sebeb olabilir. Eğer göz tembelliği oluşmuş ise 6 yaşına kadar mutlaka ameliyat edilmelidir. Hastalık her yaştan insanda görülebilmekle birlikte doğumsal (konjenital pitozis) ya da sonradan gelişimli olabilir.
Göz kapağı düşüklüğü çoğu zaman kalıtımsal sorunlar veya kas bozukluklarından oluşabilir. Göz kapağı düşük olan hastaların belirtileri aşağıdaki gibi olabilir, kaşlarını kaldırarak göz kapaklarını yukarıya çekmeye çalışması, yüzde yorgun ve donuk bir ifade, gözde kuruluk veya aşırı yaşarma, görme alanında daralma
Pitosizin tedavisi cerrahidir, yaş gruplarına göre tedavi yöntemlerinde değişiklik gösterebilir. Genellikle çocuk hastalarda, görüşün etkilenmemesi ve göz tembelliğinin oluşmaması açısından ameliyat yapılır ve ardından kapama tedavisi ile gözlük kullanımı önerilebilir ve göz damlasıyla müdahale edilebilir. Eğer hasta erişkin ise dışarıdan belli olan ve hatta görme seviyesini azaltacak bir durumdaki göz kapağında fazlalık olan doku alınabilir veya göz kapağını tutan kasın güçlenmesi için kasa müdahalede edilebilir.
Yaşlanma ile kaş ve göz kapaklarında düşme, alt göz kapağında içe veya dışa dönme, göz çevresinde torbalanmalar veya çöküklükler ile kırışıklıklar oluşur. Bu şikayetler daha genç olan kişilerde ailesel olarak da görülebilmektedir. Kapak çevresindeki değişiklikler kişiye mutsuz, yorgun ve uykulu bir görünüm verir. Problemin çeşidine göre tedavi şekli belirlenir.
Kirpik Batması Nedir? (Trikiyazis, Distikiyazis)
Kirpik batması doğuştan (distikiyazis) veya bazı göz kapağı hastalıklarından sonra, kapak kenarının (entropion) ya da sadece kirpiklerin (trikiyazis) içeri doğru dönmesi sonucunda oluşur. Kornea dediğimiz gözün saydam tabakasına değerek hasar verirler.Tedavisi cerrahidir.
Göz Kapağının İçe Dönmesi Nedir? (Entropion)
Genellikle alt göz kapağında oluşan entropion, göz kapağının içe dönmesi ile oluşur. Göz kapağı kenarının içe dönmesi, doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Cerrahi tedavi uygulanır.
Göz Kapağının Dışa Dönmesi Nedir? (Ektropion)
Göz kapağı kenarının dışa doğru dönmesi genellikle yaşlanma sonucu oluşur. Ayrıca doğuştan göz kapağını kapatan sinirin felci (yüz felci) ve yaralanmalar sonrası da gelişebilir. Cerrahi tedavi uygulanır.
Arpacık ve Şalazyon
Arpacık, göz kapağı salgı bezlerinin enfeksiyonlarından biridir, genellikle 1- 2 günde hızlıca oluşabilir, göz kapağında ağrı, şişlik, kızarma, yanma ve batma ile başlar. Sıcak pansumanı ve antibiyotikli damlalar ile tedavi edilmelidir. Aksi halde şalazyon yani kapak kistine dönüşebilir.
Şalazyon bir gözkapağı kistidir. Arpacık, şalazyona dönüştüğü-kistleştiği takdirde ameliyat yapılmalıdır. Şalazyonda kişide kapakta şişlik ön plana çıkarken ağrı, ve kızarıklık azalır. Bazan yayılmacı karakterdedir, sık nüks etmeye başlayabilir ve göz kapağının yapısını bozarak göz kapağını bir miktar düşürebilir. Oluşan şalazyon ameliyat edilmelidir.
Göz ve Göz Kapağı Tümörleri
Göz kapağı ve çevresinde görülen tümörlerin yaklaşık ¾’ü iyi huylu tümörlerdir. Göz kapağında iyileşmeyen yara olduğunda mutlaka göz hekimine muayene olup bunun kötü huylu bir tümör olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Cerrahi tedavi uygulanmalıdır.