GENEL GÖZ MUAYENESİ
Herhangi bir görme problemine sahip olmasanız da yılda bir düzenli olarak yaptıracağınız kapsamlı göz muayenesi, sağlıklı gözler ile uzun yıllar boyunca görmeye devam etmenizi sağlayacaktır. Kapsamlı göz muayenesi tek başına diyabet, beyin tümörü, hipertansiyon, kan ve kalp hastalıkları, metabolik bozukluklar gibi birçok farklı hastalığın erken tanısına olanak sağlamaktadır.
Çocuk hastalar için göz muayenesini yetişkinlere oranla daha sık yaptırmalısınız; 0 – 36 aylıkken, 36 – 48 aylıkken ve okul süresince yılda 1 kez yatırmalısınız.
Genel göz muayenesi 7 aşamadan oluşmakta ve yaklaşık olarak 30 dakika sürmektedir. Retina veya göz sinirlerinizde bir problem görülür ise damlalı muayene gerekebilir.
Göz Muayenesi Aşamaları:
1. Görme Keskinliği Testi
İlk aşamada görme keskinliği testi ile harflerin veya şekillerin görülüp görülemediği kontrol edilir. Büyükten küçüğe doğru giden harf, rakam veya şekillerin kullanıldığı bu test ile yakın ve uzak görme değerlendirilir.
2. Kırma Kusurunun Cam ile Düzeltilmesi
Miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi kırma kusurlarının varlığının, gözlük ihtiyacı olup olmadığının anlaşılması için refraktometre ile ölçümler yapılır. Elde edilen değerler ile hasta üzerinde otomatik cihazlarla gözlük camı olarak denenerek sübjektif en iyi görme tespit edilir. Gerekli durumlarda göz bebeği büyütülerek tekrar ölçüm alınır ve gizli kalmış görme kusurları saptanabilir.
3. Göz Kapağı Muayenesi
Göz kapakları, gözyaşı bezleri, gözyaşı kanalı sistemi ve göz kapağının çevresindeki bölgelerin durumu incelenir.
4. Göz Kaslarının Muayenesi
Göz bebeğinin hareketlerini kontrol eden göz içi kaslar ve gözün paralel durmasını sağlayan dış kasların fonksiyonları test edilir. Özellikle şaşılık ve çift görme yakınmalı hastalarda uygulanması önem taşır.
5. Göz Tansiyonu Ölçümü
Göz içi basınç oranları saptanır. Göz tansiyonu ölçümünde Haag-Streit applanasyon tonometri en hassas yöntemlerden biri olarak bilinir. Havalı tonometreden daha doğru sonuç verir. Bu yöntemlerden biriyle göz içi basıncınız normalin üstünde ise, göz tansiyonu(glokom) olma riskiniz artar ve daha ayrıntılı tetkikler (görme alanı, göz siniri ölçüm testi ve kornea kalınlığı) istemek gerekir.
6. Biomikroskobik Muayene
Biyomikroskop kullanılarak, gözün kornea, iris, lens ve retina tabakaları detaylı bir şekilde incelenerek, göz ile ilgili hemen tüm hastalıkların belirtileri taranır.
7. Göz Dibi Muayenesi
Gereken gözlere göz bebeğini büyütücü damla konularak ta uygulanabilir. Böylece göz içi lensi ve retina tabakası daha ayrıntılı muayene edilebilir. Gözün iç yapısının incelendiği bu yöntemde, göze damlatılan damlaların etkili olmaya başlaması 20-30 dakika gibi bir süre alır.